KRIPTORHIZMI – TESTIKUJT EKTOPIK (PAZBRITUR)

KRIPTORHIZMI – TESTIKUJT EKTOPIK (PAZBRITUR)

Testikujt e pazbritur ndodhin kur një ose të dy testikujt dështojnë të zbresin në skrotum para lindjes.
Shkaqet
Në shumicën e rasteve, testikujt tek djemtë zbresin kur ai është 9 muajsh. Testikujt e pazbritur zakonisht paraqiten tek foshnjat që lindin para kohe. Derisa kjo rallë paraqitet tek foshnjet e lindura me kohë.
Tek disa foshnje kjo mund të paraqitet si gjendje e quajtur “testikuj retraktil” (testikuj lëvizës) dhe mjeku mund të mos i gjejë testikujt. Në këtë rast, testikujt janë normale, por tërheqen prapa nga skrotumi nga një refleks i muskujve. Kjo ndodh sepse testikujt janë ende të vogël para pubertetit. Testikujt zakonisht zbresin në skrotum në pubertet dhe kirurgjia nuk është e nevojshme.
Testikujt që nuk zbresin natyrshëm në skrotum konsiderohen anormal. Tek testisi i pazbritur ka më shumë gjasa të zhvillohet kanceri, edhe nëse ky vihet në skrotum me kirurgji. Kanceri është gjithashtu më i mundshëm edhe në testisin tjetër.
Sjellja e testikujve në skrotum mund të përmirësojë prodhimin e spermës dhe të rrisë gjasat për fertilitet të mirë. Gjithashtu i mundëson mjekut të bëjë një kontrollë të hershme për zbulimin e kancerit.
Në disa raste, nuk mund të gjendet asnjë testis, madje edhe gjatë operacionit. Kjo mund të ndodh për shkak të problemit gjatë zhvillimit të foshnjes para lindjes.
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right