VITAMINA D

VITAMINA D

Vitaminat janë substanca për të cilat trupi juaj ka nevojë të rritet dhe zhvillohet normalisht. Vitamina D ndihmon trupin tuaj të absorbojë kalcium. Kalciumi është një nga blloqet kryesore të ndërtimit të kockave. Mungesa e vitaminës D mund të dërgojë në sëmundje të kockave të tilla si osteoporoza ose rakitizmi. Vitamina D gjithashtu ka rol në sistemin tuaj nervor, muskulor dhe imunitar.
Ju mund të merrni vitaminën D në tre mënyra: përmes lëkurës tuaj, nga dieta juaj dhe nga suplementet. Trupi juaj prodhon vitaminën D natyrshëm pas ekspozimit në rrezet e diellit. Sidoqoftë, shumë ekspozim në diell mund të çojë në rrudhjen e lëkurës dhe kancerin e lëkurës. Pra, shumë njerëz përpiqen të marrin vitaminën e tyre nga burime të tjera.
Ushqimet e pasura me vitaminë D përfshijnë të verdhat e vezëve, peshqit e detit dhe mëlçia. Disa ushqime të tjera, si qumështi dhe drithërat, shpesh kanë vitaminë D të shtuar.
Mund të merrni edhe suplemente të vitaminës D. Personat që mund të kenë nevojë për vitaminë D shtesë përfshijnë:
– Të moshuarit
– Foshnjet që ushqehen me gji
– Njerëzit me lëkurë të errët
– Njerëzit me sëmundje të caktuara, të tilla si sëmundjet e mëlçisë, fibroza cistike dhe sëmundja e Crohn
– Njerëzit që janë mbipeshë
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right