GJYSMË MILION PACIENTË JANË DUKE PRITUR MË SHUMË SE 18 JAVË PËR TË PARË SPECIALISTË NË ANGLI

GJYSMË MILION PACIENTË JANË DUKE PRITUR MË SHUMË SE 18 JAVË PËR TË PARË SPECIALISTË NË ANGLI

NHS ka pranuar se është “mbingarkuar” gjatë një kolapsi të paparë në standardet e pritjes muajin e kaluar. Kohëzgjatja e pritjeve në repartin e emergjencës është rritur përsëri në nivelet më të këqija të regjistruara ndonjëherë.
Një në katër pacientë që paraqiteshin në departamentet e mëdha të urgjencës pritën më shumë se katër orë për t’u pranuar, gjatë muajit shkurt.Vetëm 75.7% e pacientëve janë parë brenda afatit kohor, shumë më poshtë standardit minimal 95% që pritet të arrihet.
Më shumë se 500 pacientë duhet të prisnin më shumë se 12 orë në karroca për një shtrat spitalor në emergjencë, 41% më shumë se në të njëjtin muaj të vitit të kaluar. Pritjet për operacione planifikuara, të tilla si kataraktet, gjithashtu janë rritur në bazë të shifrave të reja mujore.
Nick Ville, drejtor në Konfederatën e NHS-së, që përfaqëson spitalet dhe ofruesit e tjerë të shërbimeve, tha: “Këto statistika janë dëshmi të mëtejshme se, pavarësisht trajtimit të më shumë pacientëve se ndonjëherë më parë, NHS është e mbingarkuar. Spitalet dhe shërbimet e tjera lokale po përballen me rritje të madhe të kërkesës në një kohë të financimit të kufizuar dhe 100,000 vendeve të lira të stafit.
“Stafi i NHS po vendoset nën presion të konsiderueshëm dhe të gjithë e dinë se kjo nuk mund të vazhdojë. Duhet të gjejmë një mënyrë më të qëndrueshme për t’u kujdesur për një popullsi në rritje dhe plakje. “
Objektivi kryesor i trajtimit të kancerit është që 85% e pacientëve duhet të trajtohen jo më shumë se 62 ditë pas dhënies së një kërkese urgjente. Kjo është më e ulët se objektivi prej 95% në Skoci dhe Uells. Kjo ka rënë përsëri tek vetëm 76% e pacientëve që janë parë brenda afatit kohor muajin e kaluar dhe kjo tani është shkelur në Angli çdo muaj për pesë vitet e fundit.
Dr Fran Woodard, drejtor në Macmillan Cancer Support, tha: “Në pesë vitet e fundit më shumë se 127,000 njerëz janë lënë duke pritur shumë kohë për të filluar trajtimin vital gjatë gjithë kësaj kohe. Prapa numrave janë njerëz të vërtetë që na tregojnë se si vonesat shkaktojnë ankth të vërtetë për ta dhe për të dashurit e tyre në një kohë kur ata tashmë janë duke u përpjekur të merren me shumë shqetësime që i sjell kanceri”.
Gjithsej ka pasur rreth 4.3 milion pacientë që presin të fillojnë trajtimin jo urgjent, 7% më shumë se një vit më parë. Për operacione që konsiderohen jo-emergjente, ka pasur 228,000 pacientë që presin më shumë se gjashtë muaj, që ishte një rritje prej 31% në të njëjtën kohë të vitit të kaluar. Ata që presin më shumë se nëntë muaj u rritën me 39% deri në 37,000.
Një tjetër objektiv kyç që nuk arrihet është se pacientët duhet të trajtohen në më pak se 18 javë pasi të jenë referuar. Vetëm 86.7% janë parë brenda 18 javëve, që do të thotë se objektivi 92% i qeverisë nuk është përmbushur që nga shkurti i vitit 2016. Muajin e kaluar ka pasur 552,000 duke pritur më shumë se 18 javë krahasuar me 441,000 të njëjtin muaj të vitit të kaluar.
Profesor Derek Alderson, president i Kolegjit Mbretëror të Kirurgëve, tha për listat e pritjes për trajtimin e planifikuar: “Numri i mbetur i pacientëve që presin të fillojë trajtimi vazhdon të rritet. Tani ka mbi 100,000 pacientë më shumë që presin18 javë për të filluar trajtimin kur krahasohet me të njëjtën kohë të vitit të kaluar”.
Ekspertët shprehën shok në rënien e standardeve.
Deborah Ward, analist në Fondin e Mbretit, tha: “Pavarësisht dimërit të butë, shifrat e sotme tregojnë një krizë të fshehtë në spitalet mbarë vendit”.
Miriam Deakin, drejtor i Shërbimeve të NHS-së, tha: “Përkushtimi i treguar nga stafi për kujdesin e pacientëve gjatë një periudhe me presion dhe kërkesë të lartë është e jashtëzakonshme. Por ka vetëm aq shumë që mund të bëhet kur burimet tashmë janë shtrirë deri në pikën kritike”.
Një zëdhënës i NHS England tha: “Stafi NHS në të gjithë vendin ka qenë duke punuar tepër shumë gjatë gjithë dimrit për të siguruar kujdesin më të mirë për pacientët. Pavarësisht nga rritja e konsiderueshme e kërkesës, pothuajse një e katërta e një milion më shumë njerëz janë parë dhe trajtohen brenda katër orëve në emergjencë këtë dimër në krahasim me vitin e kaluar”.
chevron_left
chevron_right