STRATEGJIA E RE JO-ANTIBIOTIKE PËR TRAJTIMIN E MENINGJITIT BAKTERIAL

STRATEGJIA E RE JO-ANTIBIOTIKE PËR TRAJTIMIN E MENINGJITIT BAKTERIAL

Me kërcënimin në rritje të rezistencës antibiotike, ekziston një nevojë në rritje për strategji të reja të trajtimit kundër infeksioneve bakteriale që kërcënojnë jetën. Studiuesit në Universitetin e Lundit në Suedi dhe Universitetin e Kopenhagës mund të kenë identifikuar një trajtim të tillë alternativ për meningjit bakterial, një infeksion serioz që mund të çojë në sepsë. Studimi është botuar në “Nature Communications”.
Sistemi ynë imunitar ka disa mekanizma mbrojtës të rëndësishëm kur një infeksion prek sistemin nervor qendror. Hulumtuesit kanë përshkruar se çfarë ndodh kur njëri prej tyre, leukocitet e quajtura neutrofile, ndërhyjnë në meningjit bakterial.
Nëse ka një infeksion, neutrofilet vendosen në zonën e infektuar me qëllim të kapin dhe neutralizojnë bakteret. Kjo është një betejë e ashpër dhe neutrofilet zakonisht vdesin, por nëse bakteret janë të vështira për t’u eliminuar, neutrofilet përdorin taktika të tjera.
“Kjo është sikur nga frustrimin i tyre ato e kthejnë pjesën e brendshme të tyre jashtë në përpjekje për të kapur bakteret që nuk kanë qenë në gjendje të shkatërrojnë. Duke përdorur këtë qasje, ato kapin një numër bakteresh përnjëherë në struktura rrjetore, ose gracka neutrofilike ekstracelulare (NETs). Kjo funksionon shumë mirë në shumë vende në trup ku “NETs” që përmbajnë bakteret e kapura mund të transportohen në gjak dhe pastaj të neutralizohen në mëlçi ose shpretkë. Mirëpo, në rastin e meningjitit bakterial këto NET kapen në hapësirën cerebrospinale dhe vendi i pastrimit nuk është shumë efektiv “, shpjegon Adam Linder, profesor i asociuar në Universitetin e Lundit dhe specialist i sëmundjeve infektive në Spitalin Universitar Skåne.
Hulumtuesit vëzhguan, duke përdorur mikroskopi të avancuar; se lëngu cerebrospinal i pacientëve me meningjit bakterial ishte i trubullt dhe me kokrra, të cilat u vërtetuan se ishin NET. Megjithatë, në mesin e pacientëve me meningjite virale, lëngu cerebrospinal nuk kishte NET. Kur bakteret e kapura kapen në lëngun cerebrospinal, kjo ndikon negativisht në punën e sistemit imunitar të pastrimit të baktereve dhe gjithashtu pengon antibiotikët standard për të vepruar në baktere, thotë Adam Linder.
A do të ishte e mundur që të priten rrjetat në mënyrë që bakteret t’i ekspozohen sistemit imunitar të trupit, si dhe antibiotikëve, duke e bërë më të lehtë për të luftuar infeksionin? Ndërsa NET përbëhet kryesisht nga ADN-ja, hulumtuesit kanë hetuar se çfarë do të ndodhte nëse do të përdoreshin barna për të shkëputur ADN-në, të ashtuquajtura DNaza.
“Ne i dhamë DNaza mive të infektuar me baktere pneumokoke, të cilat shkaktuan meningjit bakterial dhe mund të tregojnë se “NET”-të treteshin dhe bakteret u zhdukën. Duket se kur ne i presim NET-të, bakteret ekspozohen ndaj sistemit imunitar, i cili e gjen atë më e lehtë për të luftuar bakteret vetë. Ne ishim në gjendje të lehtësonim një reduktim të ndjeshëm të numrit të baktereve pa ndërhyrje antibiotike, thotë Tirthankar Mohanty, një nga studiuesit pas studimit.
Para antibiotikëve, shkalla e vdekshmërisë për meningjit bakterial ishte rreth 80 për qind. Me ardhjen e antibiotikëve, shkalla e vdekshmërisë shpejt ra në rreth 30 për qind.
Në vitet 1950, profesor Tillett në Universitetin Rockefeller në SHBA, gjeti kokrra në lëngun cerebrospinal të pacientëve me meningjit bakterial. Profesor Tillett zbuloi se këto mund të shpërbëhen duke përdorur DNaza. Kjo ishte efektive në kombinim me antibiotikë dhe reduktoi shkallën e vdekshmërisë për meningjit nga rreth 30 për qind në rreth 20 për qind. Megjithatë, ky trajtim kishte efekte anësore, pasi DNaza nxjerrej nga kafshët dhe kështu mund të shkaktonte efekte anësore alergjike.
“Në atë kohë, të gjithë ishin shumë të lumtur për antibiotikët, ata reduktonin vdekshmërinë për infeksionet dhe mendohej se kishim fituar luftën kundër baktereve. Besoj se duhet të kthehemi dhe të marrim një pjesë të hulumtimit që ndodhi rreth kohës së zbulimit të antibiotikëve. Ne ndoshta mund të mësojmë nga disa prej zbulimeve që humben përgjatë rrugës, “thotë Adam Linder.
“Zhvillimi i rezistencës së baktereve po shpejtohet dhe ne kemi nevojë për alternativa ndaj antibiotikëve, bari që ne përdorëm në studime është një produkt biologjik terapeutik që rrjedh nga njerëzit dhe tashmë është miratuar për përdorim njerëzor. Ai nuk është i shtrenjtë dhe është testuar gjithashtu kundër shumë bakterie dhe infeksione të ndryshme. Meningjiti bakterial është një sfidë e madhe në shumë pjesë të botës.Në Indi, për shembull, kjo është një shkaktar kryesor i vdekjes tek fëmijët, kështu që do të kishte përfitime të konsiderueshme atje duke përdorur një strategji të tillë trajtimi ” thotë Tirthankar Mohanty.
Hulumtuesit duan të vazhdojnë duke ngritur një studim të madh klinik ndërkombëtar dhe të përdorin DNaza në trajtimin e pacientëve me meningjit bakterial.
chevron_left
chevron_right