SËMUNDJA CELIAKISË

SËMUNDJA CELIAKISË

Sëmundja celiakisë është një sëmundje imune në të cilën njerëzit nuk mund të hanë gluten sepse ajo do të dëmtojë zorrën e hollë të tyre. Nëse keni sëmundjen celiac dhe hani ushqime me gluten, sistemi juaj imunitar përgjigjet duke dëmtuar zorrën e hollë. Gluteni është një proteinë i cili gjindet në grurë, thekër dhe elb. Mund të gjindet gjithashtu në produkte të tjera si vitaminat dhe shtesat ushqimore, produktet e flokëve dhe lëkurës, pastat e dhëmbëve dhe të kuqët e buzëve!
Sëmundja celiakisë ndikon në çdo person ndryshe. Simptomat mund të shfaqen në sistemin e tretjes, ose në pjesë të tjera të trupit. Një person mund të ketë diarre dhe dhimbje barku, ndërsa një person mund të jetë i irirtuar ose i dëshpëruar. Irritueshmëria është një nga simptomat më të zakonshme tek fëmijët. Disa njerëz nuk kanë simptoma.
Sëmundja celiakisë është gjenetike. Testet e gjakut mund të ndihmojnë mjekun tuaj të diagnostikojë sëmundjen. Ndoshta mjekut tuaj gjithashtu mund t’i duhet të ekzaminojë një pjesë të vogël të indeve nga zorra juaj e hollë. Trajtimi është një dietë pa gluten.
NIH: Instituti Kombëtar për sëmundjet e Diabetit, në sistemin e tretjes dhe të Veshkave!
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right