MALARIA

MALARIA

Malaria është sëmundje serioze e shkaktuar nga një parazit. Ju mund të merrni atë kur një mushkonjë e infektuar ju kafshon. Malaria është një ndër shkaktarët kryesor të vdekjes në të gjithë botën. Sëmundja është kryesisht problem në vendet në zhvillim me klimë të ngrohtë. Nëse udhëtoni në këto vende, jeni në rrezik. Ekzistojnë katër lloje të ndryshme të malaries të shkaktuara nga katër parazitë të lidhur. Lloji më vdekjeprurës ndodhet në Afrikë në jug të shkretëtirës së Saharasë.
Simptomat e malaries përfshijnë dridhje, simptoma të ngjashme me gripin, ethe, të vjella, diarre dhe verdhëza. Një test i gjakut mund ta diagnostikojë atë. Mund të jetë kërcënuese për jetën. Sidoqoftë, ju mund ta trajtoni malarinë me ilaçe. Lloji i barnave varet nga lloji i malaries që keni dhe ku jeni infektuar.
Malaria mund të parandalohet. Kur udhëtoni në zona ku gjendet malaria
– Kontrollohuni te mjeku juaj për ilaçe që ju mbrojnë
– Vendosni repelentë të insekteve me DEET
– Mbuloni lëkurën
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right