LEMZA – SINGULTUS

LEMZA – SINGULTUS

A keni menduar ndonjëherë se çfarë ndodh kur ju keni lemzën? Lemza është e përbërë nga dy pjesë. E para është një lëvizje e pavullnetshme e diafragmës suaj. Diafragma është muskul në bazën e mushkërive tuaja dhe është muskuli kryesor që përdoret për frymëmarrjen. Pjesa e dytë lemzës është mbyllja e shpejtë e telave tuaj të zërit. Kjo është ajo që shkakton tingullin “hic” që ju bëni.
Lemza mund të fillojë dhe të ndalojë pa ndonjë arsye të dukshme. Por ato shpesh ndodhin kur diçka irriton diafragmën tuaj, siç janë:
– Të ushqyerit e shpejtë
– Të ushqyerit e shumtë
– Ngrënja e ushqimeve të nxehta ose pikante
– Pirja e alkoolit
– Pirja e pijeve të gazuara
– Sëmundjet që irritojnë nervat që kontrollojnë diafragmën
– Ndjenjë nervoze ose e ngazëllimi
– Lukthi i fryrë
– Disa barna
– Kirurgjia abdominale
– Çrregullime metabolike
– Çrregullime të sistemit nervor qendror
Lemzat zakonisht largohen vetë pas disa minutash. Me siguri keni dëgjuar sugjerime të ndryshme për mënyrën e shërimit të lemzave. Nuk ka asnjë provë që ato funksionojnë, por ato nuk janë të dëmshme, kështu që ju mund t’i provoni disa nga ato:
– Frymëmarrje në një qese letre
– Pirja e një gote ujë të ftohtë
– Mbajtja e frymës suaj
– Gurgullima me ujë akull
Disa njerëz kanë sëmundje kronike. Kjo do të thotë që lemzat zgjasin më shumë se disa ditë ose vazhdon të kthehet. Lemza kronike mund të ndërhyjnë edhe gjatë gjumit tuaj, ushqimit dhe pijeve dhe gjatë të olurit. Nëse keni shqetësime kronike, kontaktoni mjekun tuaj. Nëse një gjendje shkakton lemzën, trajtimi i asaj gjendje mund të ndihmojë. Përndryshe, opsionet e trajtimit përfshijnë barna, kirurgji dhe procedura të tjera.
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right