KOLLITJA

KOLLITJA

Kollitja është një refleks që mban fytin dhe rrugët e frymëmarrjes të pastërta. Edhe pse mund të jetë e bezdisshme, kollitja ndihmon trupin tuaj të shërohet ose të vetë mbrohet. Kollitja mund të jetë akute ose kronike. Kollitjet akute fillojnë papritmas dhe zakonisht nuk zgjasin më shumë se 2 deri 3 javë. Kollitjet akute janë lloji që shfaqet më shpesh nga një bronkit akut, të ftohtë apo grip. Kollitjet kronike zgjasin më shumë se 2 deri në 3 javë. Shkaqet e kollës kronike përfshijnë
– Bronkit kronik
– Astma
– Alergjia
– COPD (sëmundje pulmonare obstruktive kronike)
– GERD (sëmundja e refluksit gastroesophageal)
– Pirja e duhanit
– Çrregullime të fytit, të tilla si krupa tek fëmijët e vegjël
– Disa ilaçe
Uji mund të ndihmojë në lehtësimin e kollës tuaj – nëse ju pini ujë ose shpërndani ate si avull në ajër. Nëse keni një të ftohtë ose grip, antihistaminikët mund të ndihmojnë më shumë sesa ilaçet e kollitjes pa recetë. Fëmijët nën moshën katër vjeç nuk duhet të marrin ilaçe kundër kollës. Për fëmijët mbi katër vjeç, ilaçet kundër kollës të përdoren me kujdes, parapralisht të dhe lexoni me kujdes udhëzimin.
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right