INFERTILITETI – STERILITETI

INFERTILITETI – STERILITETI

Sterilitet do të thotë mos mbetje shtatzënë edhe pas një vit përpjekje. Nëse një grua mbetet shtatzënë, por vazhdon të ketë dështime ose lindje të vdekur, kjo poashtu quhet sterilitet.
Steriliteti është mjaft i zakonshëm. Pas një viti seks të pambrojtur, rreth 15 % të çifteve nuk janë në gjendje të mbesin shtatzënë. Në 1/3 tretën e rasteve, shkaktar i sterilitetit mund të jet gruaja. Në 1/3 e rasteve tjera shkaktarë është burri. Në pjesën tjetër, shkaktarë janë të dy partnerët ose shkaku nuk mund të gjendet!
Ka trajtime që janë të posaçme për burrat apo për gratë. Disa trajtime përfshijnë të dy partnerët. Ilaçet, teknologjia riprodhuese e asistuar dhe kirurgjia janë trajtime të zakonshme. Për fat të mirë, shumë çifte të trajtuara për sterilitet vazhdojnë të kenë fëmijë.
NIH: Instituti Kombëtar i Shëndetit të Fëmijës dhe Zhvillimit Njerëzor
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right