INFEKSIONET ME E.COLI

INFEKSIONET ME E.COLI

E. coli është emri i një lloj bakterie që jeton në zorrët tuaja. Shumica e llojeve të E. coli janë të padëmshme. Sidoqoftë, disa lloje mund t’ju bëjnë të sëmurë dhe të shkaktojnë diarre. Një lloj shkakton diarre të udhëtarëve. Lloji më i keq i E. coli shkakton diarre të përgjakshme, dhe ndonjëherë mund të shkaktojë dështim të veshkave dhe madje edhe vdekje. Këto probleme ka të ngjarë të shfaqen tek fëmijët dhe tek të rriturit me sistem imunitar të dobët.
Ju mund të infektoheni me E. coli duke ngrënë ushqime që përmbajnë bakteret. Simptomat e infeksionit përfshijnë
– Nauze ose të vjella
– Ngërçe të rënda abdominale
– Diarre me ujë ose shumë të përgjakshme
– Lodhje
– Ethe
Për të ndihmuar në shmangien e helmimeve nga ushqimi dhe parandalimin e infeksionit, trajtoni ushqimin në mënyrë të sigurt. Gatuajini mirë mishin, lani pemët dhe perimet para se t’i hani ose i gatuani, dhe shmangni qumështin dhe lëngjet e pa pasterizuara. Mund të merrni edhe infeksionin duke gëlltitur ujin në një pishinë të kontaminuar me mbeturina njerëzore.
Shumica e rasteve të infeksionit me E. coli përmirësohen pa trajtim brenda 5 deri në 10 ditë.
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right