HELMIMI NGA USHQIMI

HELMIMI NGA USHQIMI

Çdo vit, rreth 48 milionë njerëz në Shtetet e Bashkuara sëmuren nga ushqimet e kontaminuara. Shkaqet e zakonshme përfshijnë bakteret dhe viruset. Më rrallë, shkaku mund të jetë një parazit ose një kemikal i dëmshëm, siç është sasia e lartë e pesticideve. Simptomat e helmimit nga ushqimi varen nga shkaku. Ato mund të jenë të lehta ose serioze. Ata zakonisht përfshijnë:
– Probleme me lukth
– Dhimbje barku
– Mundim dhe vjellje
– Barkqitje
– Ethe
– Dehidrim
Shumica e helmimeve që vijnë nga ushqimi janë akute. Kjo do të thotë që ato ndodhin papritmas dhe zgjasin një kohë të shkurtër.
Duhen disa hapa për të sjellur ushqimin nga ferma në tryezën tuaj të ngrënies. Ndotja mund të ndodhë gjatë cilitdo prej këtyre hapave. Për shembull, mund t’i ndodh:
– Mishit gjatë përpunimit në thertore
– Pemëve dhe perimeve gjatë rritjes apo përpunimit
– Ushqimit që duhet ruajtur në frigorifer gjatë transportit në mot të nxehtë
 Por kjo mund të ndodhë edhe në kuzhinën tuaj nëse ju lëni ushqimin jashtë për më shumë se 2 orë në temperaturën e dhomës. Ruajtja e ushqimit në mënyrë të sigurt mund të ndihmojë në parandalimin e helmimeve ushqimore.
Shumica e njerëzve me helmime nga ushqimi përmirësohen vetvetiu. Është e rëndësishme të zëvendësohen lëngjet dhe elektrolitët e humbur për të parandaluar dehidrimin. Nëse mjeku juaj mund të diagnostikojë shkakun specifik, mund të merrni ilaçe të tilla si antibiotikë për ta trajtuar atë. Për sëmundje më serioze, mund t’ju nevojitet trajtim në spital.
NIH: Instituti Kombëtar për sëmundjet e Diabetit, në sistemin e tretjes dhe të Veshkave!
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right