AUTIZMI

AUTIZMI

Çrregullimi i spektrit autik (ASD) është një çrregullim neurologjik dhe zhvillimor që fillon herët në fëmijëri dhe zgjat gjatë gjithë jetës së një personi.  ASD ndikon se si një person vepron dhe bashkëvepron me të tjerët, komunikon dhe mëson. Ky çrregullim përfshin atë që më parë njihej si sindromi Asperger dhe çrregullime të përhapura të zhvillimit.
Quhet një sëmundje “spektri” sepse njerëzit me ASD mund të kenë një varg simptomash. Njerëzit me ASD mund të kenë probleme të flasin me ju, ose ata mund të mos ju shikojnë në sy kur flisni me ta. Ata gjithashtu mund të kenë interesa të kufizuar dhe sjellje të përsëritura. Ata mund të kalojnë shumë kohë duke i rregulluar gjërat, ose ata mund të thonë të njëjtën fjali përsëri dhe përsëri. Ata shpesh mund të duket se janë në “botën e tyre”.
Në kontrollet mjekësore të fëmijëve, ofruesi i kujdesit shëndetësor duhet të kontrollojë zhvillimin e fëmijës tuaj. Nëse ka shenja të ASD, fëmija juaj do të ketë një vlerësim gjithëpërfshirës. Mund të përfshijë një ekip specialistësh, duke bërë teste dhe vlerësime të ndryshme për të bërë një diagnozë.
Shkaqet e ASD nuk dihen. Hulumtimi sugjeron që si gjenet ashtu dhe mjedisi luajnë role të rëndësishme.
Aktualisht nuk ka asnjë trajtim standard për ASD. Ka shumë mënyra për të rritur aftësinë e fëmijës tuaj për t’u rritur dhe për të mësuar aftësi të reja. Fillimi i tyre herët mund të çojë në rezultate më të mira. Trajtimet përfshijnë sjellje dhe terapi të komunikimit, ushtrimin e aftësive dhe ilaçe për të kontrolluar simptomat.
NIH: Instituti Kombëtar i Shëndetit të Fëmijëve dhe Zhvillimit Njerëzor
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right