APNEA E GJUMIT

APNEA E GJUMIT

Apnea e gjumit është një çrregullim i zakonshëm që shkakton ndaljen e frymëmarrjes suaj ose frymëmarrje shumë të cekëta. Ndalesat e frymëmarrjes mund të zgjasin nga disa sekonda deri në minuta. Ato mund të ndodhin 30 herë ose më shumë në një orë.
Kur gjumi juaj ndërpritet gjatë gjithë natës, mund të jeni të lodhur gjatë ditës. Keni mungesë të energjisë, kokëdhimbje në mëngjes, gërhitni gjatë natës dhe nuk ndjeheni të pushuar as pas gjumit.
Lloji më i zakonshëm është apnea obstruktive e gjumit. Ajo shkakton kolapsin apo bllokimin e rrugëve tuaja të frymëmarrjes gjatë gjumit. Frymëmarrja normale fillon përsëri me një gërhitje apo zhurmë të ngulfatjes. Njerëzit me apne gjumi shpesh gërhasin shumë zëshëm. Sidoqoftë, jo të gjithë ata që gërhasin kanë apne gjumi.
Ju jeni më shumë në rrezik për apne të gjumit nëse jeni mbipeshë, mashkull, ose keni një histori familjare ose rrugë të ngushta ajrore. Fëmijët me bajame të zgjeruara mund të preken gjithashtu.
Mjekët diagnostikojnë apnenë e gjumit bazuar në historitë mjekësore dhe familjare, një ekzaminim fizik dhe rezultatet e analizimit të gjumit.
Njerëzit me apne gjumi janë në rrezik më të lartë për aksidente me makinë, aksidente të lidhura me punën dhe probleme të tjera shëndetësore. Nëse e keni, është e rëndësishme që të merrni trajtim. Ndryshime të stilit të jetës, kirurgjia dhe pajisjet e frymëmarrjes mund të trajtojnë apnenë e gjumit në shumë njerëz.
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right