ANEURIZMA E AORTËS

ANEURIZMA E AORTËS

Një aneurizëm është një fryrje ose balonim në muret e një arterie. Arteriet janë enët e gjakut që mbajnë gjakun e pasur me oksigjen nga zemra në pjesë të tjera të trupit. Nëse një aneurizëm fryhet, ajo mund të shpërthejë dhe të shkaktojë gjakderdhje të rrezikshme apo edhe vdekje.
Shumica e aneurizmave janë në aorta, arterien kryesore që shkon nga zemra përmes kraharorit dhe barkut.
Ekzistojnë dy lloje të aneurizmave aortale:
– Aneurizmat aortale të kraharorit (TAA) – këto ndodhin në pjesën e aortës që kalon nëpër gjoks
– Aneurizmat aortale të barkut (AAA) – këto ndodhin në pjesën e aortës që kalon përmes barkut
Shumica e aneurizmave gjenden gjatë testeve të kryera për arsye të tjera. Disa njerëz janë në rrezik të lartë për aneurizmat. Është e rëndësishme që ata kontrollohen, sepse aneurizmat mund të zhvillohen dhe të bëhen të mëdha përpara se të shkaktojnë ndonjë simptomë. Kontrolli rekomandohet për njerëzit ndërmjet moshës 65 dhe 75 vjeç, nëse kanë një histori familjare, ose burra që tymosin duhanin. Mjekët  përdorin imazherinë për të gjetur aneurizëm. Barnat dhe kirurgjia janë dy trajtimet kryesore.
NIH: Instituti Kombëtarë i sëmundjeve të zemrës, mushkërive dhe gjakut
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right