ALERGJIA

ALERGJIA

Alergjia është një reaksion i sistemit imunitar ndaj diçka që nuk shqetëson shumicën e njerëzve. Njerëzit që kanë alergji shpesh janë të ndjeshëm ndaj më shumë se një gjëje. Substancat që shpesh shkaktojnë reaksione janë:
– Poleni
– Pluhuri
– Sporet e mykut
– Kafshët
– Ushqimi
– Pickimet e insekteve
– Barnat
Normalisht, sistemi imunitar lufton mikrobet. Është sistemi mbrojtës i trupit tuaj. Në shumicën e reaksioneve alergjike, megjithatë, ai i përgjigjet një alarmi të rremë. Mendohet se edhe gjenet dhe mjedisi ndoshta luajnë një rol.
Alergjitë mund të shkaktojnë një sërë simptomash të tilla rrjedhje hundësh, teshtimë, kruajtje, skuqje, ënjtje ose astmë. Alergjitë mund të jenë të vogla apo më të rënda. Anafilaksa është një reagim i ashpër që mund të jetë kërcënues për jetën. Mjekët përdorin testet e lëkurës dhe gjakut për të diagnostikuar alergjitë. Trajtimet përfshijnë ilaçe, gjilpëra kundër alergjisë, dhe shmangia e substancave që shkaktojnë reaksione
NIH: Instituti Kombëtar i Alergjive dhe Sëmundjeve Infektive
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right