SKIZOFRENIA

SKIZOFRENIA

Skizofrenia është një sëmundje serioze e trurit. Njerëzit që e kanë atë mund të dëgjojnë zëra që nuk janë aty. Ata mund të mendojnë se njerëzit e tjerë po përpiqen t’i lëndojnë ata. Ndonjëherë ata nuk kuptohen kur flasin. Ky çrregullim e bën të vështirë për ta të punojnë ose të kujdesen për veten e tyre.
Simptomat e skizofrenisë zakonisht fillojnë midis moshës 16 dhe 30 vjeç. Burrat shpesh zhvillojnë simptoma në një moshë më të re sesa gratë. Njerëzit zakonisht preken nga skizofrenia pas moshës 45 vjeçare. Ekzistojnë tre lloje të simptomave:
– Simptomat psikotike shtrembërojnë mendimin e një personi. Këto përfshijnë halucinacione (dëgjim ose shikim të gjërave që nuk janë aty), deluzione (besime në gjëra që nuk janë të vërteta), probleme në organizimin e mendimeve dhe lëvizje të çuditshme.
– Simptomat “negative” e bëjnë të vështirë shfaqjen e emocioneve dhe funksionimin normal. Një person mund të duket i dëshpëruar dhe i tërhequr.
– Simptomat konjitive ndikojnë në procesin e mendimit. Këto përfshijnë probleme me përdorimin e informacionit, marrjen e vendimeve dhe kushtimin e vëmendjes.
Askush nuk është i sigurt se çfarë e shkakton skizofreninë. Gjenet, ambienti dhe kimia e trurit tuaj mund të luajnë rol.
Nuk ka shërim. Mjekësia mund të ndihmojë në kontrollin e shumicës prej simptomave. Ju mund të keni nevojë të provoni barna të ndryshme për të parë cilat funksionojnë më mirë. Ju duhet të përdorni barnat tuaja për aq kohë sa ju rekomandon mjeku juaj. Trajtime shtesë mund t’ju ndihmojnë të merreni me sëmundjen tuaj nga dita në ditë. Këto përfshijnë terapi, edukimin familjar, rehabilitimin dhe ushtrimin e aftësive.
NIH: Instituti Kombëtar i Shëndetit Mendor
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right